Is slaaptekort gevaarlijk?
Slaaptekort is een ernstig probleem dat veel mensen treft en is in verband gebracht met verschillende gezondheidsproblemen, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en depressie. Mensen met slaaptekort zullen in het dagelijkse leven hierdoor rechtstreeks of onrechtstreeks problemen ondervinden. De effecten van slaaptekort beginnen klein, maar worden uiteindelijk onhoudbaar. Een extreem gebrek aan slaap is catastrofaal voor ons lichaam, onze emoties en onze waarneming. Lees daarom deze 20 tips voor een gezonde slaap.
Verminderde immuniteit.
Wanneer we slapen, verwerkt de hersenschors alle informatie die we van de interne organen hebben ontvangen en begint het herstelproces. Als er weinig slaap is, heeft het lichaam geen tijd om “gaten te dichten”, met als gevolg dat we een gemakkelijk doelwit worden voor virale infecties en verschillende ziekten.
Veroudering.
Melatonine wordt niet alleen het hormoon van de jeugd genoemd, deze krachtigste antioxidant is betrokken bij metabolische processen en reguleert de activiteit van het endocriene systeem. Gebrek aan slaap berooft ons van schoonheid en een lang leven. Een droge, doffe huid, broos haar en nagels, gebrek aan sprankeling in de ogen kunnen het gevolg zijn van slaapgebrek.
Overgewicht.
Wanneer het lichaam niet genoeg rust krijgt, probeert het op de een of andere manier te compenseren. Zorg allereerst voor voedingsstoffen. We beginnen te veel te eten. Een verstoord metabolisme laat de kwalitatieve verwerking van geconsumeerde calorieën niet toe. Het resultaat is een klap voor de figuur.
Een heel oud spreekwoord zegt dat slaap beter is dan gelijk welk medicijn.
Slaaptekort bij jong volwassenen
Voor velen van ons is later naar bed gaan zo gewoon geworden dat we er geen aandacht aan besteden. We proberen het slaaptekort op weekdagen te compenseren door in het weekend te slapen. Vooral jongeren ‘zondigen’ met slaapgebrek, die internet gebruiken voor recreatie, en ’s nachts in plaats van te slapen films kijken, online games spelen en communiceren op sociale netwerken. Helaas kun je niet goed slapen, dus wat de oorzaak van slaapgebrek ook is, het resultaat is obsessieve slaperigheid. En wanneer slaapgebrek een chronisch fenomeen in ons leven wordt, is het tijd om alarm te slaan.
Wat als we goede slaap negeren?
Slaperigheid kan ons teleurstellen op het werk, op school, relaties beschadigen, plotselinge uitbarstingen van woede en depressie veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn. Mensen die een goede nachtrust verwaarlozen, klagen vaak dat ze het gevoel hebben dat ze in een mist verkeren, dat ze ernstige hoofdpijn hebben, enz. Laten we eens kijken welke problemen degenen te wachten staan die de behoefte aan goede slaap negeren:
Slaaptekort verzwakt het geheugen
Slaaptekort verzwakt het geheugen. Feit is dat tijdens de slaap alle nieuwe informatie die we gedurende de dag hebben geleerd, wordt opgenomen in het kortetermijngeheugen. Tegelijkertijd spelen verschillende slaapfasen verschillende rollen bij het verwerken van nieuwe informatie en het vertalen ervan naar het langetermijngeheugen.
Gebrek aan slaap veroorzaakt een vertraging van denkprocessen. Gebrek aan slaap leidt tot een afname van reactie en concentratie. Bij slaapgebrek is het moeilijker om je te concentreren en makkelijker om fouten te maken. Dit maakt het moeilijk om taken uit te voeren die logisch redeneren of een geïntegreerde aanpak vereisen. Besluitvorming wordt moeilijker omdat het onmogelijk is om de situatie correct in te schatten.
Slaaptekort schaadt het leervermogen. Omdat we ons niet kunnen concentreren, wordt het moeilijker voor ons om informatie op te nemen, dus het is onmogelijk om effectief te studeren. Dat is ook de reden dat betere studenten voor een gezonde slaap opteren. Gezond slapen en een goed bed doet wonderen.
Gebrek aan slaap beïnvloedt de psyche. Gebrek aan slaap verandert de stemming aanzienlijk. Zonder slaap worden we prikkelbaar en agressief, niet in staat om met emotionele stress om te gaan. Regelmatige conflicten met uw dierbaren, vrienden – ze kunnen gebaseerd zijn op slaapgebrek.
Het grootste gevaar van slaapgebrek
Het grootste gevaar van slaapgebrek: trage reactie. Het verwaarlozen van een goede nachtrust brengt niet alleen studie en werk in gevaar, maar zelfs het leven. Slaperigheid vertraagt immers de reactiesnelheid en is verwant aan alcoholintoxicatie. Jaarlijks worden bijna 100.000 ongevallen op de weg veroorzaakt door een vermoeide chauffeur. En bijna een derde van de chauffeurs viel minstens één keer in hun leven in slaap achter het stuur. In de sport is slaperigheid ook een garantie voor problemen – de reactietijd en spontane reactie vertragen.
Slaaptekort verhoogt het risico op een hartaanval
Slijtage van het lichaam. Gebrek aan slaap leidt tot slijtage van het vaatstelsel. Slaaptekort verhoogt het risico op een hartaanval en hypertensie. Doktoren stellen: als je niet genoeg slaapt, zal lichamelijke activiteit, noch goede voeding, noch het nemen van vitamines helpen. Daarom staat aan het hoofd van een gezonde levensstijl een volledige, voldoende slaap.
Dus hoeveel slaap heb je nodig om jezelf niet te schaden? Natuurlijk heeft iedereen een andere ‘slaap’-behoefte. Het hangt af van leeftijd, geslacht, belastingen. Pasgeborenen slapen 20-23 uur per dag, een 16-jarige tiener moet minimaal 9 uur slapen. Een volwassene heeft minimaal 7 tot 8 uur per dag nodig om te slapen.
Onthoud! Als het je lukt om voldoende te slapen, zullen je geheugen en reactievermogen verbeteren, zal bij studenten het studeren minder inspanning vergen en zullen lessen langverwachte resultaten opleveren. Door goed te rusten en gezond slapen blijf je gezond en jong.