Slapen

10 handige tips om een matras te kiezen

10 handige tips om een matras te kiezen

Hoe kies je de beste matras ? 10 handige tips.

Bij het kiezen van de beste matras is het belangrijkste om de zaak onbevooroordeeld te benaderen. We ontkrachten de belangrijkste mythen en beantwoorden de meest prangende vragen.

Is een harde matras is goed voor de Rug ?

NEE! De mythe dat een houten plank kan worden gebruikt in plaats van een matras is onjuist. Een te harde matras legt te veel druk op de schouders en het bekken. Te zacht daarentegen kan het lichaam niet voldoende ondersteuning bieden en laat de wervelkolom niet rechttrekken.

Is een matras levenslang ?

NEE! De levensverwachting van een matras is 10 jaar of 3650 nachten. De noodzaak om de matras te vervangen, kan echter eerder komen. Bij het constateren van holtes of vervormingen bij een matras is het tijd om ze te vervangen. Aandacht! Zelfs als de bekledingsstof absoluut schoon is en de matras er als nieuw uitziet, betekent dit niet dat deze in goede staat is.

Een dikke matras gaat langer mee

NEE! Dikte heeft niets met kwaliteit te maken, maar als de matras dunner is dan 15 cm, loop je het risico dat je met je elleboog hard op de matras drukt en deze op de bodem van het bed laat rusten. Maar er is geen tastbaar verschil tussen een matras van 15-20 cm hoog en dikker: het zijn de bovenste centimeters die tijdens de slaap de grootste belasting op zich nemen.

Matrassen maakt slapen comfortabeler

10 handige tips om een matras te kiezenJA EN NEE. Er is een mening dat een ondermatras een te hard bed zachter maakt. Dit is waar, maar alleen als het speciaal voor dit bed is ontworpen! Hoe het ook, het is onmogelijk om een ​​slechte matras te verbeteren met een topmatras. In landen met een koud klimaat kunt u matrashoezen wisselen afhankelijk van het seizoen – als u er niet voor hebt gezorgd een matras met een “winter”- en “zomer”-kant te kopen, of deze gewoon niet meer wilt omdraaien. Koop twee matrashoezen van verschillende samenstelling – de ene zal opwarmen in de winter, de andere zal verfrissen in de zomer.

Een matras kan je ook gebruiken zonder bodem

NEE! Deze Japanse praktijk, die in de jaren zeventig in het Westen in de mode kwam en nog steeds populair is bij tieners, is schadelijk. De bodem geeft steun en laat de matras ademen. Elke nacht verliezen we gemiddeld 400 milliliter water. Het verdampt door de onderkant van de matras dankzij de bodem. Zonder dit heb je gegarandeerd condens op het tapijt of schimmel op het parket!

Een goed bed is duur

JA EN NEE. Zelfs de duurste merken produceren in de regel sets van bodem tot bed en matras in verschillende prijscategorieën. Elk van hen heeft eenvoudige en complexe modellen. Je kunt gemakkelijk iets oppikken op basis van je budget.

Bij het kiezen van een bed moet u rekening houden met de afmetingen

10 handige tips om een matras te kiezenJA! De standaardbreedte van het bed varieert van 140 tot 180 cm, welke u moet kiezen, hangt af van de lengte en het gewicht van degenen die erop slapen. Hoe breder het bed, hoe beter je erop slaapt. De lengte wordt bepaald door de lengte van de langste van de dwarsliggers: bij dit cijfer moet 20 cm worden opgeteld Een even belangrijke indicator is het gewicht. Hoe meer een persoon weegt, hoe meer steun de matras moet bieden, vooral in de heupen en billen. En omgekeerd: hoe lager het gewicht van de eigenaar, hoe minder stijf de matras moet zijn, want als niet alle delen van het lichaam in contact komen met het oppervlak van de matras, is de ondersteuning te groot. Als twee mensen met verschillende maten op het bed slapen, moet je een twee-in-een matras kiezen – hard aan de ene kant en zacht aan de andere. Je kunt ook twee matrassen naast elkaar leggen.

Kan je een nieuwe matras kopen voor de oude basis

NEE. Binnen zes maanden, of zelfs eerder, is het nieuwe matras beschadigd. Het is noodzakelijk dat het bed en matras op elkaar passen. Anders zal zo’n bed net zo oncomfortabel zijn als een auto met een slechte afschrijving! Helaas is dit vooroordeel erg hardnekkig: in Frankrijk worden bijvoorbeeld half zoveel bedden als matrassen verkocht. Let op: de binnenveringsbodem past op de binnenveringsmatras. Rekbasis – naar latex, polyurethaan of veer. De gemakkelijkste manier om fouten te voorkomen, is door een set van hetzelfde merk te kopen. In dit geval passen matras en bed zeker bij elkaar.

Hoogte bepalen van het bed

JA. In Japan is het gebruikelijk om op de grond te slapen, in Italië houden ze van lage bedden, in Angelsaksische landen geven ze de voorkeur aan hoge bedden. Wat zijn de voordelen van een hoogslaper? Het is gemakkelijker om erop te gaan liggen en het is gemakkelijker om er vanaf te komen. Voor oudere mensen is dit vooral belangrijk.

Matrassen van latex, polyurethaanschuim en veerblokken verschillen van kwaliteit ?

NEE. Welk materiaal en type matras u moet kiezen, hangt af van de individuele kenmerken van de eigenaar. Je kunt dezelfde matras niet aanraden aan iemand die veel beweegt in zijn slaap, en iemand met een slechte rug of iemand die op zijn buik slaapt! Voor alle soorten matrassen, bij hetzelfde kwaliteitsniveau, zijn de prijzen ongeveer hetzelfde. Er is geen vulmiddel dat een orde van grootte duurder zou zijn dan de rest. Het is ook handig om te weten dat er geen universeel aanvaarde normen zijn voor hoe hard en zacht een matras is, en deze verschillen per merk.

Je houd misschien ook van...